Web stranica „Vodovoda“ a.d. Prijedor

Pon-Pet: 07:00 - 15:00

24h Dežurna služba

Najava radova

informacije o radovima

Prijava kvara

putem telefona 052/237-718

Daljinsko očitanje vodomjera za lakšu i pouzdaniju naplatu potrošnje vode

„Vodovod“ a.d. Prijedor teži ka uvođenju vodomjera na daljinsko očitanje i to predstavlja značajan napredak u unapređenju postupka očitavanja, s direktnim efektima na racionalizaciju i efikasnosti rada i poslovanja. U toku 2019. godine Vodovod je od firme „INSA“ nabavio uređaje za daljinsko očitanje vodomjera, koji su nadogradnja na postojeće vodomjere, pomoću koje se vrši očitanje vodomjera daljinskim putem.

Ove godine počelo je provođenje prve faze ovog pilot projekta u pilot zonama Kosovi, boračka zgrada na Pećanima i zgrada Katastra, tokom koje je ugrađeno 120 uređaja koji imaju mogućnost daljinskog očitanja.

Očitanje vodomjera vrši se ručnim prenosnim mobilnim terminalom, koji pomoću radio signala komunicira sa vodomjerom opremljenim radio modulom i na udaljenosti od 100 metara očitava podatke sa brojila. Drugim riječima, očitanje je moguće čak iz vozila ili šećući se ulicom. Ova aplikacija je donijela ne samo mnoge uštede, već je očitanje pouzdano, brzo i tačno.

U ovoj probnoj fazi daljinsko očitanje se pokazalo kao dobro rješenje i Vodovod Prijedor će raditi na daljem zaživljavanju ovog sistema. U narednim godinama planira se postepena ugradnja uređaja za daljinsko očitanje kod svih potrošača, kako bi se ovim načinom očitanja obuhvatio čitav sistem vodosnabdijevanja.

Comments are closed.